Exposició sobre la Guerra de Cuba (1895-1898)

Exposició sobre la Guerra de Cuba (1895-1898)
Data: 
21/11/2017

La RACV i el Museu Històric Militar de Valéncia, presenten una exposició sobre la Guerra de Cuba, la qual podrà ser visitada des del dia 21 de novembre fins al dia 1.

En 1898 tingué lloc la pèrdua per a Espanya de l'illa de Cuba, "la perla de les Antilles", com era coneguda llavors. A causa de l’intervenció dels EEUU i la capitulació de Santiago de Cuba va acabar una guerra que va començar en 1895. I no sols va ser Cuba; es van perdre tambié Puerto Rico, Filipines i l'illa de Guam, mentres que les illes Marianes, Carolines i Palaos van ser venudes a Alemanya.

Abans del conflicte de 1895-1898 tingué lloc la coneguda com a "Guerra Gran" o "Guerra Llarga" (1868-1878), acabada pel el Pacte de Zanjón, les experiències del qual no van ser aprofitades pels governs de la Península.

La Real Acadèmia de Cultura Valenciana i l'Institut d'Història de Cuba han preparat un Congrés Internacional sobre la Guerra Cubana- Hispana - Nortamericana, que tindrà lloc, de forma al mateix temps, en Valéncia i L'Havana els dies 28, 29 i 30 de novembre d'enguany, el Comité d'Honor del  qual presidix S.M. el Rei i del qual formen part també les nostres primeres autoritats i diverses personalitats.

Dins de les activitats complementàries del Congrés, la RACV i el Museu Històric Militar de Valéncia, han preparat una exposició en la sala d’exposicions de l’entitat acadèmica, la qual podrà ser visitada des del dia 21 de novembre fins al dia 1.

En la planta baixa es presenta un mapa de Cuba de 1835 i una sèrie de treballs fets per membres de número i corresponents de la RACV, així com diferents llibres que tracten sobre el dit conflicte. Es presenten també un canó Krupp i dos maniquins mostrant els uniformes dels soldats espanyols i americans, cedits per a l'exposició per l'Associació d'Amics del Museu Històric Militar.

En la sala d’exposicions es presenta una sèrie de panells l'evolució de la guerra, els enviaments de tropes i els difunts, prestant especial atenció als pertanyents a la Comunitat Valenciana, de la que van morir més de 4.000 militars entre caps, oficials i soldats.

Els visitants podran observar també una maqueta del “Acorazado Vizcaya”, destruït pels americans en la batalla naval de Santiago, i una maqueta que mostra la situació del desembarcament de les forces dels Estats Units i l'avanç per les llomes de San Juan i la Barraca, en les proximitats de Santiago de Cuba.

El principal objectiu d'esta exposició és recordar a tots aquells espanyols que van sacrificar les seues vides en el compliment del seu deure i van morir a Cuba, també en el retorn, en els hospitals d'arribada i en els seus domicilis a causa de les malalties adquirides. I el símbol triat és el soldat valencià i pintor Juan Méndez. Va morir en el barco que el portava a la seua pàtria a l'acabar la guerra. A ell es dediquen dos dels panells i es  mostren algunes de les cartes enviades a la seua família.

La RACV vol agrair la participació de les Institucions i empreses per a poder dur a terme estes actuacions.