La RACV premia les investigacions dels arquitectes José María Tomás Llavador i Juan Francisco Pérez Mengual

07/11/2016
Són els primers premiats de la convocatòria a l'excelència de tesis doctorals de temàtica valenciana.

La Real Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV) ha donat a conéixer els primeros fallos dels jurats encarregats de valorar les candidatures presentades a la primera convocatòria de Premis a l'Excelència de les Tesis Doctorals sobre temàtica valenciana, corresponents a les àrees temàtiques “d'Arquitectura – Urbanisme” i de “Patrimoni i Art”, el veredicte de les quals donaren a conéixer en acabar les respectives reunions que mantingueren els dos jurats este passat dijous dia 3 en la sèu de la RACV.

En este sentit es concedix el Premi a l'Excelència en l'àrea d'Arquitectura – Urbanisme a la tesis doctoral titulada “GEOMETRÍAS DE CIUDAD. EL JUEGO DE LOS AGENTES URBANOS. EL CASO DE VALENCIA”, de la qual és autor l’arquitecte JOSÉ MARÍA TOMÁS LLAVADOR.

A juí del jurat, després de destacar la qualitat de totes les investigacions presentades i la seua aportació a l'avanç tecnològic i sociocultural de la nostra societat, la tesis de Tomás Llavador “analiza con extraordinaria madurez y eficacia la urbanística en el tránsito entre los siglos XIX y XX alumbrando con brillantez una nueva visión de las transcendentales operaciones de Reforma Interior (Luis Ferreres -1891-,…) del núcleo de la capital del Turia, que dan lugar al nacimiento de la ciudad moderna”.

Esta tesis conclou que en el Cap i Casal no va ser l'Eixampla el protagonista, sino plans concrets els que més van contribuir a la construcció de la morfologia general de Valéncia (Barri de Peixcadors, Gran Via, carrer Revolució -hui Pau-,…).

Formaren el jurat:

- En JAVIER DOMÍNGUEZ RODRIGO, Doctor Arquitecte, Acadèmic de Número, President del Jurat.

- En FERNANDO ROMERO SAURA,Catedràtic emèrit de l’Universitat Politècnica de Valéncia, actuant com a Secretari del Jurat.

- N'ANTONIO BONET CORREA, Catedràtic emèrit de l’Universitat Complutense de Madrit, President de la Real Acadèmia de Belles Arts de Sant Fernando, actuant com a Vocal 1 del Jurat.

- EnJUSTO NIETO NIETO, Catedràtic d'Universitat, Exrector de l’Universitat Politècnica de Valéncia, actuant com a Vocal 2 del Jurat.

- N'ANTONIO ESCARIO MARTÍNEZ, Acadèmic de la Real Acadèmia de BB.AA. de Sant Carles, Mestre Valencià d’Arquitectura, actuant com a Vocal 3 del Jurat.

També es concedix el Premi a l'Excelència en l'àrea de Patrimoni i Art a la tesis doctoral titulada IMPULSORES DE LA MODERNIDAD EN LA ARQUITECTURA VALENCIANA. LA ARQUITECTURA DE VALLS-GARCÍA SANZ. APORTACIONES A LA ESTANDARIZACIÓN Y PREFABRICACIÓN (1952-82), de la qual és autor l’arquitecte JUAN FRANCISCO PÉREZ MENGUAL.

També en este cas el jurat ha volgut destacar la qualitat de totes les investigacions presentades, coincidint en l'anterior en la seua aportació a la nostra societat.

Respecte la tesis guanyadora el jurat considera que “resulta esencial para conocer la obra de dos maestros que contribuyeron de manera decisiva a introducir los planteamientos del movimiento moderno en la arquitectura valenciana”, i afig que esta investigació “constituye, por la profundidad y rigor de la investigación, una tesis de referencia que describe y contextualiza el soberbio legado construido por los arquitectos Valls Abad y García Sanz”.

Formaren el jurat:

- En NASSIO BAYARRI LLUCH, Acadèmic de Número, Acadèmic de la Real Acadèmia de BB.AA de Sant Carles, President del Jurat.

- N'AMPARO CARBONELL TATAY, Catedràtica d'Universitat, Acadèmica de la Real Acadèmia de BB.AA de Sant Carles, actuant com a Secretària del Jurat.

- N'ANTONIO ESCARIO MARTÍNEZ, Acadèmic de la Real Acadèmia de BB.AA de Sant Carles, Mestre Valencià d’Arquitectura, actuant com a Vocal del Jurat.

La RACV comunicarà pròximament la resolució dels jurats de les demés àrees temàtiques d'esta convocatòria.

   
logo Real Acadèmia de Cultura Valenciana
(Fundada en 1915 per la Diputació Provincial de Valéncia. Inscrita en el Registre d'Acadèmies de l'Institut d'Espanya. Títul Real de 1991)
C/Avellanes, 26 - 46003 VALÉNCIA Tel. 96 391 69 65 email: info@racv.es