Enrique de Miguel Fernández

Enrique de Miguel Fernández
Medalla: 
21
Data ingrés: 
18/12/1996

Miguel Ibáñez (Segòvia), 28 d'octubre de 1936

Ingenier de Mines per l'Escola Tècnica Superior de Mines de Madrit. Doctor Ingenier per l'Universitat Politècnica de Madrit. Llicenciat en Geografia i Història. Doctor en Història. Des de 1979 ha segut professor de l'Universitat Politècnica de Valéncia. En 1983, per concurs oposició va obtindre la càtedra del Grup XII "Administració d'Empreses" de l'Universitat de Sevilla. En 1983 conseguix el trasllat a l'Universitat Politècnica de Valéncia, on ha sigut Director del Departament d'Organisació d'Empreses i Decà de la Facultat d'Administració i Direcció d'Empreses.

Abans d'ingressar en la carrera docent va eixercir com a ingenier en el Departament de Construcció de l'Institut Nacional d'Indústria (INI). Fon director de les fàbriques de gas ciutat (Companyia d'Electricitat i Gas Lebón) de Granada i Màlaga (1961-1962). Director primer i conseller gerent i conseller delegat després de Refractarios Especiales S.A. (Refracta) (1963-1982), que obtingué els premis següents: Premi de la Cambra a l'empresa exportadora, Premi a la investigació del periòdic La Vanguardia de Barcelona i Alfa d'Or de la Societat Espanyola de Ceràmica del Consell Superior d'Investigacions Científiques.

Ha segut professor visitant en les Universitats d'Osaka (Japó), Kíev (Ucraïna), Lomas de Zamora (Argentina), Nacional de Guanajuato (Mèxic) i Pereira i Santander (Colòmbia). En 2003 es llicencià en Geografia i Història per la UNED i en el 2009 obtingué el Premi Extraordinari de doctorat en Història en l'Universitat Jaume I de Castelló, en la tesis titulada “Azcárraga-Weyler y la conducción de la Guerra de Cuba (1895-1898)”.

Ha dirigit quinze tesis doctorals i impartit numerosos seminaris. Ha segut l'investigador principal de diversos proyectes d'investigació, entre els que destaca “La influencia de Ford sobre la economía de la Comunidad Valenciana”.

Ha publicat artículs en Diario 16, ABC, Las Provincias, Levante i El País, a més de en les revistes Expansión i Economía 3, entre uns atres.

Ha participat en numerosos congressos, jornades i cursos en diversos països i impartit conferències tant a Espanya com en l'estranger.

La seua primera publicació fon la referència del descobriment d'una nova taca carbonífera que va meréixer l'atenció de l'Institut Geològic i Miner d'Espanya. A partir d'ací ha publicat més de quaranta artículs científics en espanyol i en francés en les revistes Cemento Hormigón i en el Boletín de la Sociedad Española de Cerámica y Vidrio; vint llibres o capítuls de llibre entre els que destaquen: Introducción a la contabilidad y a las finanzas (1986), Fundamentos de la gestión empresarial (1988), El empleo del análisis estructural para mejorar la gestión empresarial (1991), Introducción a la gestión empresarial (1991), Estudio de viabilidad sobre el tren de alta velocidad (1990), Análisis estratégico de los sectores industriales y del turismo de la Comunidad Valenciana (1993), Estructura de las PYMES en la Comunidad Valenciana (1996), Introducción a la gestión (Management) (2005), Los sectores industrial y de servicios en la Comunidad Valenciana ( 2008), La empresa familiar (2009).

Entre les seues publicacions relacionades en l'Història es troben el capítul sobre el sigle XIX del Regimiento Soria nº 9 en Caminos legendarios (2009), La correspondencia de Azcárraga con Weyler durante la Guerra de Cuba, (2010) Un balance de la repatriación de Cuba: los fallecidos. El caso del Batallón expedicionario del Regimiento de Infantería nº 9 (2010), Las tropas españolas de la Guerra de Cuba de las estimaciones especulativas a la cuantificación (2010). "Los regimientos de Infantería de la 3ª Región Militar en la Guerra de Cuba" (2013) i "Las provincias de Castellón y Albacete en la Guerra de Cuba" (2014).

Fon membre de la comissió Tecnicocientífica de la Federació Europea de Fabricants de Productes Refractaris i President de la Secció de Refractaris de la Societat Espanyola de Ceràmica. En 1995 fon nomenat director de la Secció d'Economia de l'IVEI. Acadèmic corresponent de les Acadèmies d'Història del Nort de Santander i de Santander (Colòmbia).

Posseïx la Cruz de la Orden Páez de Sotomayor i la Gran Cruz de Bucaramanga, abdós de Colòmbia.

És Acadèmic de la RACV des de 1996 i fon Decà des de 2013 a 2016.