Conferència: "Primera Guerra Carlista"

Primera Guerra Carlista
Data: 
07/02/2017

Alfonso Bullón de Mendoza dissertarà sobre la primera de les Guerres Carlistes, que podia haber tingut un desenllaç prou diferent de no haver-se produït el Convenio de Vergara.

La Real Acadèmia de Cultura Valenciana, a través del Grup d'Investigació d'Història Militar “General Navarro Sangrán” de la Secció d'Història, presenta la conferència

PRIMERA GUERRA CARLISTA

a càrrec de l'Excm. Sr. N'Alfonso Bullón de Mendoza, Dr. en Història. Director del 'Instituto CEU de Estudios Históricos'.

Serà el dimarts, 7 de febrer de 2017, a les 19:15 hores, en el Saló d'Actes de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana, carrer Avellanes, 26, de Valéncia.

Introducció a la conferència

Prou oblidada com a conseqüència de l'última de les nostres guerres civils, que va eclipsar en l'imaginari de la nostra societat els enfrontament anteriors, la primera de les Guerres Carlines, que tingué lloc entre 1833 i 1840, és un conflicte l’importància del qual és difícil d'exagerar. Per a fer front als carlins, que hagueren d'iniciar la guerra partint pràcticament del no-res, l'estat isabelí es va vore forçat a moure 5.000 hòmens, i a posar sobre les armes eixèrcits majors que els alçats per a fer front als francesos durant la Guerra de la Independència. Els 66.159 morts de l'eixercit lliberal, quantitat que supera els patits pels eixercits nacional o republicà durant la guerra de 1936-1939, són bona prova de l'escala del conflicte. A partir de 1838 el protagonisme de les tropes de Cabrera va fer que el pes de la lluita es traslladara del Nort al Llevant espanyol, i de no haver-se produït el Conveni de Vergara, que posà fi a la resistència carlina en el Nort, el desenllaç de la guerra podria haver segut molt diferent del que coneixem.

Perfil del conferenciant

Alfonso Bullón de Mendoza i Gómez de Valugera (Madrit, 1963), és doctor en Història Contemporànea, tenint premi extraordinari per l’Universitat Complutense de Madrid i catedràtic d'Història Contemporànea de l’Universitat CEU San Pablo. Ha segut, entre diversos càrrecs, secretari general de les coleccions Mapfre 1492, coordinador de l'àrea d'Història dels cursos d'estiu de l’Universitat Complutense de Madrid en L'Escorial, i rector de les universitats CEU Cardenal Herrera de Valéncia i CEU San Pablo de Madrit, de l'Institut d'Estudis Històrics del qual és actualment director.

Ha dirigit més de vint tesis doctorals i és autor de prop d'un centenar de publicacions, entra les que podem destacar: La Primera Guerra Carlista (Madrit, Actes, 1992);El Alcázar de Toledo: final de una polémica (Madrit, Actes, 1997, en colaboració en Luis Togores); Historias orales de la Guerra Civil (Barcelona, Ariel, 2000, en colaboració en Álvaro de Diego); i José Calvo Sotelo (Barcelona, Ariel, 2004), polític Obras completas del qual ha segut editor (Madrit, Actes, 2008). En colaboració en Luis Togores ha segut director i guioniste de la série documental d'investigació La Guerra Civil Española sesenta años después: mitos al descubierto, la qual està conformada per tretze episodis i emesa per La Otra. 


PRÒXIMA CONFERÈNCIA

27 de març 2017

“LA INDEPENDENCIA DE LOS PAÍSES HISPANOAMERICANOS”

Conferenciant: Ilm. Sr. N'Enrique de Miguel Fernández-Carranza,
Membre del Grup d'Investigació Militar “General Joaquín Navarro Sangrán” de la RACV. Dr. Ingenier en Mines, Dr. en Història i Acadèmic de Número.